Reševanje konfliktov

Že pol leta sem s fantom, ki ga iam zelo rada in nima nekih posebno izstopajočih težav oz. napačnega obnašanja. Problem sem jaz. Za vsako stvar, ki mi ne paše, se začnem obnašati kot otrok. Utihnem in kuham mulo. Ne znam se zadržati, ko pridem v tako situacijo, kjer ni vse po moje. Na splošno mislim o sebi, da nisem zelo grozna oseba, ne opravljam, trudim se biti prijazna do vseh itd.

Težave imam v bližnjih odnosih, kar najbrž izhaja od doma, ko se nikoli nismo pogovarjali o problemih, ampak so me tepli in zmerjali, potem pa sem stekla v sobo in močno zaloputnila vrata, ker sem se počutila nemočno, saj nikoli nisem imela možnosti za “zmago”, ki bi bila zame to, da bi me poslušali, slišali in bi potem skupaj našli rešitev. Tako grdo se torej obnašam le do domačih, ki so mi blizu in pa do fanta, ki mi veliko pomeni. V prejšnjih (kratkotrajnih) zvezah mi je bilo bolj vseeno za tipe, ker sem itak vedela, da nimam prihodnosti z njimi in me ni motilo, če so delali neumnosti in škodovali sebi posredno ali pa dolgoročno in zato tega niso opazili in spremenili. Za mojega dragega pa želim najboljše, zato me tako prizadane, če me ne upošteva, ko mu svetujem. Najbrž nimate neke instantne rešitve, vas pa le prosim, da mi daste kak recept, kako naj se v trenutku slabosti, ko hočem utihniti in se zapreti v lupino trme, za katero mi je povedal, da zgleda kot globoko sovraštvo do njega, premagam in skušam rešiti konflikt na normalen, odrasel način.

O:

Res ni nekega recepta za točno vaš problem. Na splošno lahko napišem, da gre za enega od v otroštvu naučenih vzorcev. Če vam povzroča težave, ga morate vedno znova poskušati spremeniti. V odnosih imate zato dovolj priložnosti. Če pa vam kljub temu ne uspe, potem ni druge, kot obisk terapevta. V vsakem primeru pa boste potrebovali precej potrpežljivosti s sabo. In pa seveda s partnerjeve strani. Saj ima tudi on kakšen tak vzorec, ki vas zelo moti, mar ne? Tudi zato sta skupaj, da se drug ob drugem učita potrpežljivosti, medsebojne podpore in preko tega spreminjanja naučenih vzorcev vedenja, mišljenja in čustvovanja.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja