Namen predavanja

Predavanje zaokroži in nadgradi začetni cikel treh predavanj »Kako do boljših odnosov«, hkrati pa je uvod v cikel treh predavanj “Ne zahtevajmo preveč od sebe”. Glavni namen predavanja je iskanje občutka za pravo mero pri nalaganju odgovornosti. Če poskušamo doseči preveč ali prehitro, nas to praviloma vodi v še večje stiske in razočaranja.

Kratek pregled vsebine

Cikel predhodnih treh predavanj sicer pokaže, da nismo krivi za težave, s katerimi smo odrasli. Nam pa vseeno nalagajo jasno odgovornost za njihovo rešitev. Noben drug jih namreč ne more namesto nas. Vendar – ali pravilno razumemo to odgovornost?! Si nismo nakopali prevelikega bremena ali nismo morda preveč nestrpni?! Dodatno še z vseh strani pritiska na nas občutek neomejenih možnosti. Vse naj bi bilo na dosegu naših rok, samo želeti in potruditi se moramo dovolj in se nam bodo izpolnile vse naše želje. Pa je res tako? Je res vse odvisno samo od nas? Imamo res vse niti svojega življenja v svojih rokah? Smo res sami vedno in samo »krivi«, če se nam življenje ne odvija po željah? Res lahko vzgojimo »idealne« otroke in jim prihranimo vse stiske in trpljenje?

Iluzije o neomejenih možnostih in pretirana oziroma napačna zahtevnost do sebe nas kaj hitro pripeljejo v začaran krog samoobtoževanj, nezadovoljstva in razočaranj. Za namen predavanja bomo predstavili in uporabili nekaj najbolj »udarnih« in razširjenih misli, ki zadnja leta množično krožijo po spletu in naših e-poštnih nabiralnikih. Mediji, gnani s potrošniško miselnostjo po eni strani in »instant poduhovljenostjo« na drugi, na nas nezavedno ustvarjajo stalen pritisk. Na nek način pa ta pritisk povečujejo sicer kvalitetne strokovne knjige s področja samozavedanja, osebne rasti, vzgoje, ipd. Vedno namreč obstaja nevarnost, da bomo še tako dobro in strokovno knjigo, misel, predavanje,… razumeli napačno ali pa vsaj preveč dobesedno. Zato bomo poskušali »preveriti« znanje, pridobljeno na prejšnjih treh predavanjih, predvsem pa ga preizkusiti na konkretnih življenjskih primerih. Pri slednjem boste imeli glavno vlogo udeleženci predavanja tako s svojimi vprašanji kot tudi s sodelovanjem pri skupnem iskanju odgovorov in življenjskih usmeritev.

Izvedba predavanja

Predavanje traja 90 minut. izvaja ga zakonski in družinski terapevt Izidor Gašperlin.