Predavanja za javnost, šole, knjižnice, podjetja, ustanove… po celi Sloveniji

Spodaj je pregled tipičnih predavanj o vseh vrstah odnosov, upravljanju čustev in osebni rasti. Pripravljenih je še veliko drugih predavanj, lahko jih tudi prilagodimo vašim konkretnim željam.

Običajno predavanja izvajamo na vabilo različnih organizatorjev (šole, podjetja, knjižnice, zavodi, društva …). Z veseljem pridemo tudi k vam.

Predavanja, na katera se lahko prijavite, sproti objavljamo v rubriki “NOVICE”. Predavanja odprtega tipa med sezono redko ponavljamo, zato priporočamo, da se prijavite na eNovice, da ne zamudite prav tistega, ki vas zanima.

Checking...

Ouch! There was a server error.
Retry »

Sending message...

PRIJAVA NA eNOVICE

S prijavo se strinjate s prejemanjem e-novic in obdelavo vaših podatkov v skladu z zakonom o varstvu osebnih podatkov (GDPR)


ZA UČITELJE IN VZGOJITELJE

Sodelovanje šole s starši pri preprečevanju nasilja

Vse vrste nasilja postajajo vedno večji problem v šolah. Pri tem se predvsem podcenjujeta pomen in škoda psihičnega nasilja, pozornost pritegne predvsem fizično nasilje. Kakšna je vloga šole in staršev pri reševanje te problematike? Zakaj otrok sploh postane “problematičen” oziroma nasilen? Kateri so ukrepi, kdaj in kje začeti ter, predvsem, kako pridboiti starše k sodelovanju. Oni so namreč tisti, ki imajo ključe rešitev v svojih rokah. Kaj lahko šole storijo same, tudi če starši ne želijo ali ne znajo sodelovati.

Odgovornost učiteljev in staršev za odnose med učenci

Predavanje  je nastalo kot odgovor na vedno bolj pogost občutek učiteljev, da se od njih zahteva še marsikaj, kar naj ne bi bila ravno njihova naloga. Kje se konča odgovornost šole oziroma učiteljev? Kaj šola sploh lahko stori sama? Kje je meja, ko je treba vključiti druge? Kje se začne in konča odgovornost staršev? Kaj sploh lahko pričakujemo od učenca, kje in koliko se začne njegova odgovornost? Na predavanju bomo iskali pot do odgovorov na ta vprašanja, da vsaj malo razbremenimo učitelje, da od sebe ne zahtevajo nemogočega.

Odnos učiteljev do otrok in staršev

Učitelji se velikokrat najdejo pred dilemo, kaj in koliko naj povedo staršem. Če jim je npr. učenec/dijak zaupal stvar, za katero je jasno povedal, da ne želi, da za to zvedo starši, je treba to spoštovati.  Vendar so starši odgovorni za svoje otroke in so dolžni imeti vse pomembne informacije. Kako se torej izviti iz tega in podobnih nemogočih položajev? Kako sploh pristopati do staršev, koliko in kako se jim prilagajati? Kako se zaščititi pred njimi, kadar prekoračijo mejo sprejemljivega? Kje sploh je ta meja?

Upravljanje čustev v odnosu učitelja z mladostniki

Otroci se skladno s svojim razvojem postopoma učijo zavedati svojih resničnih potreb. Pri tem jim pomaga ali pa jih ovira okolje, v katerem odraščajo. Boljše kot bo to podporno okolje, bolj se bo otrok zavedal svojih potreb, bolj se jih bo naučil pravilno izražati in si jih tudi zadovoljevati. Puberteta oziroma mladostništvo je s tega vidika še posebej težavno obdobje. Za otroka-mladostnika in tiste, ki imajo z njim opravka.

Učitelj v vrtincu odnosov

Učitelj je ob opravljanju svojega osnovnega dela – poučevanja – nujno vpet v množico odnosov. Poleg odnosov v službi ga lahko obremenjujejo ali razbremenjujejo tudi odnosi s svojimi bližnjimi. V vrtincu vseh teh odnosov se je včash težko znajti in učitelj se kaj hitro lahko znajde v situaciji, da mu zmanjka časa za najpomembnejši odnos – odnos do sebe. Na predavanju se bomo lotili najpomembnejših tem, ki bi se jih bilo dobro zavedati, preden se učitelj spusti v vrtinec odnosov, da ti osatnejo obvladljivi.

Pomen čustev za odnose v kolektivu

Čeprav bo poudarek na odnosih v kolektivu, jih bomo na predavanju ves čas primerjali z našimi ostalimi ključnimi odnosi. Pozorni bomo na podobnosti in razlike med njimi, kakor tudi na njihovo močno medsebojno prepletenost. Nemogoče je namreč spreminjati samo en nivo odnosov. Namen predavanja je najti odgovore na vprašanja: Kaj določa posameznikov način vstopanja v odnose v kolektivu? Kaj sploh pomeni upravljanje s čustvi, kako se odraža v konkretnih odnosih? Kakšne so posebnosti odnosov v kolektivu in kako se jim prilagoditi? Kje je meja, ko se mora posameznik prilagoditi kolektivu/podjetju ? …


ZA STARŠE

Vzgoja otrok v norem sodobnem svetu

Večina staršev se je znašla v precepu. Na eni strani množica knjig, revij in TV oddaj s kopico receptov in nasvetov o “pravilni” vzgoji, na drugi pa razjarjeni, naveličani, prezahtevni, nedisciplinirani … otroci. Ob tem pa lastni občutki nesposobnosti, nemoči, obupa in krivde. Kako iz tega precepa, kje začeti, kako prekiniti navidezni začarani krog? Kaj v resnici potrebujejo naši otroci in zakaj jim tega nikakor ne uspemo dati? Na predavanju bomo poskušali poiskati pot do teh odgovorov.

Ko recepti iz knjig ne delujejo

Starši si ob prebiranju knjig, gledanju TV ali ob opazovanju drugih staršev kar prehitro ustvarijo recepte o  vzgoji otrok. Nekateri delujejo, večina pa samo povečuje njihov obup. In dostikrat še tisti, ki delujejo, sčasoma nehajo.  Zakaj so starši tako hitro izgubljeni, da raje zaupajo drugim kot sebi? Zakaj isti recept še pri svojih otrokih ne deluje enako? Kako si napisati svoje recepte, ki bodo res učinkovali? Na predavanju se bomo poskušali poiskati pot do teh odgovorov.

Otrok ne rabi idealnih staršev

Če so se naši starši včasih premalo ukvarjali z nami, se zdaj dostikrat zdi, da se  že kar preveč ukvarjajo z vzgojo otrok. Prestrašeni od množice informacij, kako pomemben je njihov odnos do otrok praktično že od rojstva.  Kakšne hude posledice bo imelo to na otrokov razvoj, če bodo naredili napako, če ne bodo … idealni? Včasih pa je pretirano ukvarjanje z otroki samo izgovor, da se staršema ni treba ukvarjati drug z drugim.

Enakovredno starševstvo za zdrav razvoj otrok

Predavanje je bilo prvič izvedeno oktobra 2021 na Mednarodni konferenci Sostarševstvo v Ljubljani. Osrednja tema predavanja so naravne naloge vsakega od staršev, zakaj npr. mati ne more nadomestiti očeta in obratno. Kako naj starša sodelujeta, tudi po razvezi. Otrok ne potrebuje moža in žene, ampak predvsem očeta in mater!

Kako otroka “naučiti” čustvovati?

Upravljanje čustev je ena od najpomembnejših in najzahtevnejših veščin, ki jih moramo osvojiti, če se želimo znajti v odnosu do sebe in drugih. Kljub temu v šolah še vedno nimamo predmeta, posvečenega upravljanju čustev. Zato ostaja na ramenih staršev, da naučijo otroka, kako se spoprijemati s čustvi. A kako naučiti otroka nečesa, s čimer imaš še sam kup težav? Najboljša, če ne celo edina rešitev je, da se starš uči in raste z otrokom. Vzgoje za odgovornost ni brez vzgoje z zgledom. Otroku ne moreš dati nečesa, česar ne premoreš sam.


ZA PODJETJA IN KOLEKTIVE


ZA VSE

Cikel treh predavanj “Upravljanje čustev v odnosih”:

Upravljanje čustev v odnosih
Čutim, torej sem!
Vloga čustev pri (ne)prevzemanju odgovornosti

Poti iz labirinta odnosov

Cikel treh predavanj “Ne zahtevajmo preveč od sebe”

Ne zahtevajmo preveč od sebe
Poskusimo znova
Iskanje ravnotežja v odnosih


ZA PARE

Miti in resnice o partnerskih odnosih

O partnerskih oziroma ljubezenskih odnosih je zapisanih veliko lepih misli in izrekov. Med ljudmi kroži veliko prepričanj in različnih pogledov na partnerske odnose. Pa res vsa držijo? Na predavanju si bomo najprej pogledali nekaj sodobnih pogledov in izhodišč o partnerskih odnosih. Ob njihovem upoštevanju bomo preizkusili nekaj najbolj znanih misli in prepričanj o partnerskih odnosih in se pri vsakem vprašali ali res držijo.

Solo v dvoje

Kdor ne zna poskrbeti zase, ne more graditi trajno zadovoljujočega partnerskega odnosa. Na predavanju bomo iskali mejo, kje preveč soliranja začne ogrožati odnos in kje pretirano prilagajanje partnerju začne ogrožati osebno rast in zadovoljstvo.


ZA DIJAKE IN ŠTUDENTE

Kako oditi od staršev?

Predavanje poskuša razložiti, zakaj mladi v Sloveniji tako težko zapustijo starše. Temeljna naloga staršev je, da otroke usposobijo za samostojno življenje, a dostikrat (vede ali nevede) počnejo ravno obratno. Kako naj starši pripravijo otroka za samostojno pot, kaj lahko mladi odrasli naredijo, da bi to pot zmogli, čeprav nanjo morda niso bili najbolje pripravljeni.