Namen predavanja

Če smo ujeli sporočilo predhodnih predavanj, nam to posreduje dobro osnovo, da lahko na novo razmislimo o sebi in svojih odnosih. Ugotovimo, da gre v bistvu ves čas za iskanje ravnotežja. Med tem, kar si želimo in potrebujemo mi in tem, kar želijo in potrebujejo drugi okrog nas. V tem smislu je naša temeljna naloga, da uresničimo svoje želje in potrebe, ne da bi pri tem izgubili nam pomembnih ljudi. Ali drugače povedano, da v odnosih ohranimo za nas pomembne druge, ne da pri tem izgubimo sebe.

Kratek pregled vsebine

Nadaljujemo z izrazito usmerjenostjo v praktično reševanje zapletov v odnosih, ki smo jo začeli s prejšnjim predavanjem “Poskusimo znova”. Začnemo s pogovorom o tem, kdaj in s čim se nam začne močneje zapletati v odnosih:

  • če ne poznamo svojih želja in potreb, ker smo morali nanje “pozabiti”
  • če mislimo, da do njih nismo “upravičeni”
  • če jih ne znamo na pravi način  izraziti
  • če ne opazimo ali slišimo želja in potreb drugih
  • če verjamemo, da morajo biti vse naše želje uresničene
  • če verjamemo, da smo dolžni poskrbeti, da se drugim uresničujejo njihove želje
  • če verjamemo, da so drugi dolžni poskrbeti, da se uresničujejo naše…

… in še veliko je podobnih spregledov in zmotnih prepričanj, ki se nam kar dogajajo v odnosih. Sedaj že razumemo od kod prihajajo, na predavanju se bomo ukvarjali s tem, kako jih opaziti, se jim izogniti ali jih celo odpraviti. Naučili se bomo, da nismo skupaj toliko za to, da si medsebojno uresničujemo želje, ampak predvsem, da jih slišimo, si jih priznamo, dovolimo,… V odnosih je toliko pritiskov, ki jih po nepotrebnem obremenjujejo.  Po drugi strani pa smo ležerni in “slepi” ob povsem preprostih zadevah, ki pa so nujne za dober odnos. In jih je precej enostavno uresničiti.

Vsak odnos ustvarjamo vsakič znova. Če to drži, je to dobra novica, saj ga lahko vsakič ustvarimo nekoliko drugače – tudi tako da smo bolj zadovoljni. Samo čez svoje utrjene vzorce se je treba prebiti. Treba je odvreči borbo za to, kdo ima prav. Vsak zase ima vedno prav in ga lahko obdrži tudi v odnosu. Ni treba, da se strinjava o tem, kdo ima prav. Potrebujeva samo strinjanje o “skupnem prav” za najin odnos. Velja za partnerje, starše, prijatelje, sodelavce,…

Izvedba predavanja

Predavanje traja 90 minut. izvaja ga zakonski in družinski terapevt Izidor Gašperlin.